2017. március 24., péntek
Szülinapi összejövetelen egyik barátnőm tett említést kedves ruhájáról, mely a kollégák szerint "olyan tavasztündéres". Annyira megtetszett nekem ez a név, hogy rögvest szappanban is meg akartam formálni. A színvilágot és az illatokat Oxána ízlése szerint választottuk, a hatóanyagokat rám bízta.
A színek rózsaszín és piros árnyalatát rózsaszín agyag és pici vas-oxid felhasználásával kevertem, a zöld árnyalatról búzafűpor gondoskodik. Mivel kecsketej-mentes időszakban készült a szappan, joghurtot és lenmagzselét választottam alapjául, legfőbb hatóanyaga pedig a shea vaj mellett az avokádó és a lenmagolaj.
A búzafű az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E-, F-, K- és B-vitaminokban. Jelentős a B17 tartalma. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát.
A búzafű magas klorofill-tartalma miatt vérünket oxigénnel dúsítja, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van. A klorofill kölcsönzi a növénynek a zöld színt. Ez teszi elérhetővé számukra a nap energiáját. A világon minden élet tőle függ. A gabonafűben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek felépítését és működését is segítik. A vérfesték (hemoglobin) és a klorofill nagyon hasonlítanak egymásra. Az emberi vér pigment képződése ugyanolyan módon zajlik, mint a levélzöld képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti az oxigént szállító hemoglobin képződését.
A búzafű számunkra létfontosságú enzimekben bővelkedik, többek között az egyik leggazdagabb SOD (szuperoxid-diszmutáz) enzimforrás. Az SOD különleges hatású antioxidáns enzim, szabadgyökfogó, mely jelentősen lelassítja a sejtöregedést.
A shea fa (karitéfa) Afrikában honos és helyileg Maliban, Kamerunban, Kongóban, Ghánában, Guineában, Togóban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban, Burkina Fasoban, Ugandában fordul elő. A shea gyümölcs vékony, fanyar húsa egy relatív nagy, olajban gazdag magot ölel körül, amelyből a shea vajat vonják ki. A shea fát szentként tartják nyilván, és nagy hagyománya van Afrikában.
A shea vaj a növényi zsírok közé sorolható, melyek jellemzője, hogy a magvakban a zsírtermészetű vegyületek (lipoidok) különböző anyagok keverékei. A melegövi növények termései (kakakófa, kókuszpálma) általában magas olvadáspontú zsírokat tartalmaznak (nagyobb mennyiségben vannak bennük a telített savak, így a sztearinsav és palmitinsav észterei).
A tulajdonképpeni zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű (lipoid) anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecitin. Ez utóbbi fontos szerepet tölt be a növényi sejtek hártyájának felépítésében.
A shea vaj hosszantartó hidratálást biztosít, azonnali megoldást nyújt a fürdés vagy zuhanyozás utáni húzódó, viszkető bőr problémájára. Gyors és hatékony megoldás a kirepedezett, igénybevett kéz és száraz könyök bőrére.. Ajánlott sportolóknak, mert csökkenti az izmok feszültségét. Mozgás előtt gyorsítja az izmok bemelegedését, edzés után enyhíti az izomfájdalmat. Használható a körömre és a körömágy bőrére, hogy erősek, egészségesek és fényesek legyenek.
A lenmagból kinyert lenmagolaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű, hideg sajtolással készült növényi olaj. Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva értékes olajjá teszik.
A lenmagolaj számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának. A lenmag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alfa-linolénsav, vagyis az omega-3 zsírsav. Ebből a szervezet olyan hormonszerű molekulát állít elő, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Az olajban található kéksav–glikozidák szintén a gyulladásos folyamatok ellen hatnak (ízületi gyulladások, gennyes – fekélyes sebek), mert lokálisan tágítják az ereket és lazíják a szöveteket.
A lenmagolaj 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebbõl 58 százalék linolenic-sav, egy nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a tökmagolajban 15 százalék, és a dióolajban 5 százalék. Más táplálékunkban jelentéktelen mennyiségben fordul elő. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, szilícium, réz, jód.
A szappan olíva-, kókusz-, pálma, ricinus-, napraforgó-, rizskorpa olaj és zsír elszappanosításával készült. Az illatát (ilang-ilang, szantál, grapefruit, levendula, fahéj) illóolajok és (vanília, hibiszkusz, angol rózsa) illatolajok felhasználásával alkottuk meg. Egyéb összetevők: avokádó, shea vaj, lenmagolaj, rózsaszín agyag, búzafűpor, titán-dioxid.
A színek rózsaszín és piros árnyalatát rózsaszín agyag és pici vas-oxid felhasználásával kevertem, a zöld árnyalatról búzafűpor gondoskodik. Mivel kecsketej-mentes időszakban készült a szappan, joghurtot és lenmagzselét választottam alapjául, legfőbb hatóanyaga pedig a shea vaj mellett az avokádó és a lenmagolaj.
A búzafű az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E-, F-, K- és B-vitaminokban. Jelentős a B17 tartalma. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát.

A búzafű számunkra létfontosságú enzimekben bővelkedik, többek között az egyik leggazdagabb SOD (szuperoxid-diszmutáz) enzimforrás. Az SOD különleges hatású antioxidáns enzim, szabadgyökfogó, mely jelentősen lelassítja a sejtöregedést.

A shea vaj a növényi zsírok közé sorolható, melyek jellemzője, hogy a magvakban a zsírtermészetű vegyületek (lipoidok) különböző anyagok keverékei. A melegövi növények termései (kakakófa, kókuszpálma) általában magas olvadáspontú zsírokat tartalmaznak (nagyobb mennyiségben vannak bennük a telített savak, így a sztearinsav és palmitinsav észterei).
A tulajdonképpeni zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű (lipoid) anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecitin. Ez utóbbi fontos szerepet tölt be a növényi sejtek hártyájának felépítésében.

A lenmagból kinyert lenmagolaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű, hideg sajtolással készült növényi olaj. Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva értékes olajjá teszik.
A lenmagolaj számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának. A lenmag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alfa-linolénsav, vagyis az omega-3 zsírsav. Ebből a szervezet olyan hormonszerű molekulát állít elő, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Az olajban található kéksav–glikozidák szintén a gyulladásos folyamatok ellen hatnak (ízületi gyulladások, gennyes – fekélyes sebek), mert lokálisan tágítják az ereket és lazíják a szöveteket.
A lenmagolaj 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebbõl 58 százalék linolenic-sav, egy nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a tökmagolajban 15 százalék, és a dióolajban 5 százalék. Más táplálékunkban jelentéktelen mennyiségben fordul elő. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, szilícium, réz, jód.
A szappan olíva-, kókusz-, pálma, ricinus-, napraforgó-, rizskorpa olaj és zsír elszappanosításával készült. Az illatát (ilang-ilang, szantál, grapefruit, levendula, fahéj) illóolajok és (vanília, hibiszkusz, angol rózsa) illatolajok felhasználásával alkottuk meg. Egyéb összetevők: avokádó, shea vaj, lenmagolaj, rózsaszín agyag, búzafűpor, titán-dioxid.
Subscribe to:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése