Az agyag az egyik legősibb gyógyszer, mivel a természetben használatra kész állapotban található meg. Sok állat (pl. vaddisznó, elefánt, orrszarvú, víziló, stb.) ösztönösen sár ill. agyagfürdőt vesz, hogy bőrét megszabadítsa az élősködőktől, a piszoktól, sőt ezáltal sebgyógyulásuk is gyorsabb. 
  1. A sárga agyagnak szuper gyógyító hatása van, így például ekcémára, pikkelysömörre, de akár herpeszre is hatásos. Élénkíti a vérkeringést, segíti a sejtek oxigénellátását, tonizál, regenerál. Tisztító, gyulladáscsökkentő, összehúzó hatása miatt a normál, az enyhén zsíros és a sápadt, fakó bőr kiváló ápolószere.
  2. A vörös agyag vasban gazdag, ezért javítja a vérkeringést, és enyhíti az allergiás tüneteket. Vitalizáló, élénkítő, feszesítő. Az agyag egészségügyi hatásai:
  • Antiszeptikus és méregtelenítő hatású: elpusztítja a bőrön lévő mikroorganizmusokat, így a gyulladások és sebek kezelésében igen hatásos. Kiváló méregtelenítő. Külsőleg alkalmazva a bőrön keresztül kivonja, majd elnyeli a szervezetben lévő káros lerakódásokat. Azáltal, hogy az agyag kiszívja a szervezetből a „rosszat”, felszívódnak a véraláfutások, gyulladások, ciszták, miómák és daganatok. Csökkenti a pattanásos bőrön keletkező gyulladásokat.
  • Ásványi anyagokkal látja el a szervezetet: az ásványi anyagok beszívódnak, regenerálják és gyógyítják a szöveteket és rendkívül látványosan szépítik, puhítják a bőrt. Az agyag rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot - melyek a bőr rugalmasságáért felelnek; vasat – mely pórusösszehúzó és gyulladáscsökkentő; cinket – mely gyulladáscsökkentő és szelént  – mely megköti a szabad gyököket.







Az aktív vagy orvosi szén speciálisan elszenesített növényi részekből áll: szénvázát rengeteg pórus járja át, ezért rendkívül nagy az úgynevezett aktív felülete: a tabletták ezen a felületen képesek magukhoz kötni a baktériumokat és a méreganyagokat. Ezáltal hatástalanítják őket úgy, hogy megakadályozzák felszívódásukat.

Az aktív szén a szappanmasszában is kifejti áldásos hatását: mélyen tisztítja a bőr pórusait, hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket, aknés, mitesszeres bőr kíméletes ápolására is használható. Gyógyászati célokra ma már aktív szenes kötszert is használnak.
 



Az alga az élet forrásának, a tengernek az ajándéka a XXI. század embere számára.
Rostjai magukba szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakuásáért felelősek.
A spirulina alga bőven tartalmaz béta karotint. A béta karotin az A-vitamin előanyagaként elősegíti a haj, bőr és a köröm egészségének megőrzését, hozzájárul a bőr öregedésének késleltetéséhez. A spirulina alga hosszú ideje közkedvelt kozmetikai alapanyag. A spirulina alga gamma-linolénsav tartalma által kiváló bőrnyugtató, szárazságot, viszketést csökkentő hatású, gátolja az aknék, pattanások kialakulást a bőr faggyúszintjének csökkentése révén. Igazoltan bőröregedést gátló és azonnali lifting hatá
sú.
A spirulina tartalmaz egy sor szükséges ásványi anyagot, nyomelemet, többek között például, vasat is, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéz
iumot, cinket, foszfort, szelént, sokfajta vitamint, nukleinsavat, V-linolénsavat, cholin-esterozát, kék-algint, poliozát, mannitolt, klorofilt, fenolt, enzimeket és más hatóanyagokat.
A spirulina nagy vastartalommal és B12-es vitamin-tartalommal rendelkezik. 10 g spirulina porban annyi vas van, mely megfelel 450 g sóskának, avagy 320 g májnak. A spirulina B12 vitamin tartalma alapján háromszor felülmúlja a májét, ezért  nagyon jó hatású vashiányos megbetegedések és rosszindulatú vérszegénység megelőzésére.




A kozmetológiailag is jótékony alma csökkenti a bőr öregedését. Jótékony bőrápoló hatása elsősorban annak köszönhető, hogy a káros sejtreakciókkal szemben védő polifenolokban gazdag, melyek közül kiemelendő a katechin, az epikatcehin és a quercetin. Ez utóbbi egy erősen antioxidáns hatású növényi flavonoid, mely az összes almafajtában jelen van. Különösen a gyümölcs héja bővelkedik benne, ahol ötször-hatszor nagyobb koncentrációban található, mint a húsában. Könnyen beivódik a bőrbe, hogy a szabadgyökök okozta károkat helyreállítsa Így e gyümölcskivonat egyik fő erénye, hogy felveszi a harcot a sejtek öregedésével szemben.

Napjainkban már tudjuk, hogy az olyan mindennapi külső, agresszív, hatások, mint az UV-sugárzás, a légszennyezés vagy a stressz, kedveznek a szabadgyökök sejtkárosító hatásának, miáltal gyengül az immunrendszer. Az említett quercetin molekulák lehetővé teszik e káros hatás megakadályozását, és ezzel egyidejűleg felveszik a harcot a korai bőröregedés ellen. Antioxidáns hatásuk felülmúlja még a C-vitaminét is.

Egy másik, ebben a gyümölcsben lévő molekula, a phloretin az, mely növekvő mértékben érdekli a kozmetikai laboratóriumokat. Alkalmazzák adalékanyagként legújabb bőrtápláló készítményeikben. Ez a széles körű, antioxidáns hatást kiváltó anyag erőteljes befolyást gyakorol a pigmentációra, és fokozza a bőr rugalmasságát is. 
Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. Az alma védi a bőrt a fertőzések és a káros baktériumok ellen, pattanások ellen kiváló.

A gyümölcs kipréseléséből nyert almalé oligoelemekben és ásványi anyagokban (különösen kalciumban, káliumban, nátriumban, magnéziumban) gazdag. Annak érdekében, hogy a bőr számára hasznosítsák ezeket a jótékony hatású elemeket, egyes kozmetikai laboratóriumok a termékeikben hagyományosan használt vizet almalével helyettesítik, így stimulálva a bőrfeszesítő keratinocyta molekulákat, a bőrsejtek fejlődését, a köröm, a haj növekedését is.
 


 

Az avokádó tele van értékes tápanyagokkal és olajokkal, melyek kitűnően alkalmasak a száraz, megviselt bőr ápolására.
avokádó.jpgA kozmetikai ipar szívesen alkalmazza, mivel táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt, és a száraz hajnak is nagyon jót tesz. Magas A- és E-vitamin-tartalma következtében különösen hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére. Ránctalanító hatása miatt számos arckrém alkotórésze, a belőle készült szappan pedig a száraz bőrűek kedvencévé válhat. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Sok benne az A vitamin, és a B vitaminok.
Az avokadó magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. A leghatékonyabb az ibolyán túli sugarakkal szemben, ezért napolajak alkotó része is, házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. Az időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.



A csokoládé puhítja, hidratálja, selymesen bársonyossá és rugalmassá teszi a bőrt, ezáltal késlelteti annak öregedési folyamatait. A csokoládé endorfin termelésre gyakorolt pozitív hatása bőrön keresztül is érezhető, így nemcsak a testet, hanem a lelket is regenerálja. 
A csokoládé rengeteg értékes tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. 

Az utóbbi évtizedekben számtalan nemzetközi vizsgálat bizonyította a jó minőségű csokoládé kiemelkedő egészségügyi hatásait: 
  • Endorfinokat szabadít fel a szervezetben, így csökkenti a depressziót, jobb közérzetet biztosít, növeli a stressztűrő képességet.
  • A benne található polifenolok kiváló antioxidáns hatásúak, így a csokoládé lassítja az öregedési folyamatokat. 
  • A fogyókúrában is segítségünkre lehet: csökkenti az étvágyat, fokozza a zsírégetést.
  • Hatással van a szív és érrendszer egészségére is, szabályozza a koleszterin szintet.
A csokoládét nem csak fogyasztásra, önmagunk kényeztetésére és szerelmi bánatunk csökkentésére használjuk, hanem már a kozmetikában, a szépségiparban és a kozmetikai termékekben is egyre többet hallunk róla.
A csokoládé fehérjéi élénkítik a bőr mikrokeringését, a polifenoljai pedig jelentősen hatnak ráncokra, vagyis kisimítják azokat. Az egyre nagyobb teret hódító masszázsoknál is szívesen alkalmazzák alapanyagként.
Az évszázadok óta afrodiziákumnak tartott csokoládé antioxidáns hatású, így gátolja a szervezet sejtjeinek károsodását. Emellett hidratálja és feszesíti a bőrt, amit egyúttal bársonyosan simává tesz, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat.



A Himalájai só bizonyíthatóan tartalmaz legalább 84 ásványt és nyomelemet.
A Himalája sószappan használatával lehetőség nyílik a krémek elhagyására. A kristálysó kiegyenlítő hatású, beállítja az egyénnek megfelelő pH-értéket. A sószappan mindenféle bőrtípusra használható. Száraz bőrnél a só lezárja a bőr felületét, nem engedi kipárologni a nedvességet, a só használatával nem tömítjük el a bőrt, így az továbbra is lélegzik. Zsíros bőrnél, a kiegyenlítő hatása miatt, harmonizálja a túlzott faggyútermelődést. Pattanásos bőrnél segíti a hormonháztartást egyensúlyba hozni, valamint gyulladáscsökkentő hatású. A só serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, ezáltal frissebbé varázsolja a bőrt.

Bőrbetegségek esetén pl.: pikkelysömör, ekcéma, neurodermitisz, allergia, gomba stb. nedvesítsük be a sószappant, és közvetlenül a szappannal kenjük be a bőrt és hagyjuk megszáradni! A kezdeti csípő érzést a bőr irritációja okozza, ez elmúlik 2-5 percen belül. Borotválkozás után 1 perc alatt összehúzta a vágás helyét és rövid időn belül elmúlik a fájdalom. Gyermekeknél a különféle alkoholos bőrtisztító tonik helyett kiváló a hatása. A só megnyugtatja a bőrt, elmulasztja a kipirosodást. Állandó használatával elmúlnak a szőrtüsző-gyulladások. A só vírusölő hatása miatt kiválóan alkalmas herpesz kezelésére illetve megelőzésére. A benedvesített sószappannal kenjük be a beteg bőrfelületet. Használhatjuk rovarcsípés esetén is, megnyugtatja a bőrt. A só baktériumölő hatása miatt megakadályozza a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodását, így kitűnően használható dezodorként. Tisztít és méregtelenít, nem véletlenül nevezik csodatévő, gyógyító kristálynak. A sószappan hatása látványosan csökkenti a cellulitiszt, oldja a bőr alatti kötőszövetek között lerakódott méreganyagot. 


A Holt-tenger iszapja rendkívüli mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket, de találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok is. A fekete ásványi iszap nyomelemei elengedhetetlenek az egészséges bőr számára. A kaolint, timföldet, apró agyagszemcséket tartalmazó iszap, amely kiváló mélytisztító hatással rendelkezik, felszívja a felesleges zsírokat és a szennyeződéseket a pórusok mélyéről. Egyúttal stimulálja, feszesíti, táplálja, hidratálja és élénkíti a bőrt, ami ezáltal sugárzó és friss lesz. Fertőtlenít, leszárítja a mitesszereket és a pattanásokat, szabályozza a túlzott faggyúmirigy-működést, ásványi elemeket juttat a bőrbe, javítja a vérkeringést. Minden bőrtípusra alkalmazható. A Holt-tengeri iszappakolás kiválóan alkalmas bőrbetegségek kezelésére, mint az akne, psoriasis, allergia, melyet klinikai vizsgálatok igazolnak. A sokakat kínzó pikkelysömör (psoriasis) bőrbetegség kezelésére igen hatékony módszer.  


A Holt-tengeri só mintegy harmincöt különböző ásványt tartalmaz. A nátrium-klorid mellet kalcium, magnézium, vas és szilícium ionokat tartalmazó tengeri só puhává és simává varázsolja a problémás, tisztátalan bőrt, leszárítja a mitesszereket és pattanásokat. Gyógyítja az ekcémát, pikkelysömört, lassítja a bőr öregedését, a ráncos bőr igazi ellenszere. A só jó hatással van a narancsbőrre, feszesíti, teltebbé teszi és kisimítja az egyenetlenségeket.
A Holt-tenger 420 méterrel a tengerszint alatt fekszik, a föld legmélyebb szárazföldi pontján. Vizét a Jordán folyó és más ásványi anyagokban gazdag forrás táplálja. Mivel a sivatag közepén fekszik, távol a nagyvárosoktól és az  ipari negyedektől, így mentes a környezet káros hatásaitól. 
A Holt-tengernek a legmagasabb a sókoncentrációja a földön: négyszer nagyobb, mint más tengereké. Minden tengervíz tartalmaz magnézium-szulfátot (Epsom só) és nátrium-kloridot. A Holt-tenger vize 10-szer több kloridot, és 40-szer több magnéziumot tartalmaz mint bármely más tenger vize, és a brómkoncentrátuma is magasabb bármelyiknél. Ezek a sók anélkül, hogy kiszárítanák, megtisztítják a bőrt a felesleges zsírtól és az elhalt hámsejtektől. A természetes ásványi anyagok bejutnak a bőrbe. A Holt-tengeri só javítja a vérkeringést, felpezsdít és egy szép bőrképet ad.



A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim, több mint 70 telítetlen zsírsav, s alacsony olvadáspontja miatt már 37 C-on behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik. Magas ásvány és elektrolit tartalma és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a kecsketejjel készült szappan tökéletes választás a száraz és érzékeny bőr ápolására. A kecsketej egy természetes forrása az alfa-hydroxy savnak (AHA), ami finom peeling segítségével hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.
Legendás szépségű nők, mint Cleopatra és Sissi osztrák császárné az istenek ajándékának tartották és bőségesen használták testápolásra a tej melléktermékét. Tudták, hogy a bőrt bársonyossá teszi, fokozza a jó közérzetet és gyógyhatással rendelkezik. Hippokratész is esküdött rá.
A kecsketej különösen finoman bánik a bőrrel, kalcium tartalmával egészségesebbé, puhábbá varázsolja. Gyorsan hidratálja és táplálja a bőrt. A kecsketej fontos ásványokat tartalmaz: kalcium, magnézium és kálium, és vitaminokban is bővelkedik: A, B, B2, B6, B12, C, D. A tej fehérje is rengeteg tápanyagot tartalmaz, ezért az ebből készült kozmetikumok természetesen gazdagok proteinekben. A kecsketej szappan nyomán nem válik a bőr szárazzá és irriáltá. Sőt a meglévő bőrirritációk is elmúlnak. Természetesen tiszta és puha marad tőle a bőr. Minden bőrtípusnak ajánljuk, de a leglátványosabb változást száraz, irritált, ekcémás bőrnél érhetjük el.


A kurkuma sárga festékanyaga a kurkumin, mely  erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.
Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek, ezenkívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban napnta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat. Hatékony májvédő, hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.


A meggy mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Megtalálható benne A és C-vitamin, szelén valamint bioflavon. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. Hormonelégtelenség természetes úton való kezelésére szolgál. A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg, és azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. A legmegátalkodottabb székrekedést is megszünteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostjai pedig segítenek a massza eltávolításában. A szív működésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá vélik, a vese működése is megélénkül és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódó víz eltűnik a vizelettel. Közismert az is, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi panaszok kezelésére.


A meggy jelentős mennyiségű ásványi anyagot (nátrium, kalcium, magnézium, kálium, foszfor) és nyomelemet (vas, réz, cink) tartalmaz. Magas a kalcium és a C-vitamin tartalma. Az antioxidánsokban gazdag meggy védi a bőrt a szabadgyökök okozta káros hatásoktól. Bőrvilágosító tulajdonsága miatt halványítja az arcon kialakult sötét foltokat.

Ez a finom gyümölcs gyulladáscsökkentő, baktériumölő és pórusösszehúzó tulajdonsága miatt hatásos lehet olyan bőrproblémák kezelésére, mint a rosacea, vagy a pattanásos, gyulladt bőr.




A méhviasz bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású. Hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javítja sejtjeink regeneráló képességét, nyugtatja és megakadályozza bőrfelületünkön az esetleges gyulladások kialakulását. A méhviasz jó hatással van a beteg bőrfelületekre.


A méz a száraz bőrt hidratálja és táplálja a rengeteg benne található ásványi anyagnak és vitaminnak köszönhetően. A zsíros bőrt fertőtleníti és méregteleníti. Megszépíti a hajat, felfrissíti a bőrt, megőrzi annak hidratáltságát, lassítja az öregedés hatásait. Az érzékeny bőrre is kiváló. A méz javítja a bőr hidratációját, rugalmasságát, hatóanyagai fokozzák a vérkeringést, s így meggyorsítják az anyagcserét, a salakanyagok elszállítását. Bőrpuhító hatása miatt kézápolásra, testápolásra szintén felhasználható.
 


A spenótról tudni kell, hogy nyersen a legegészségesebb, ugyanis nyers állapotában nagyon sok B-vitamint, folsavat tartalmaz, míg főzött formájában a benne található kalcium és oxálsav reakcióba lépve szervetlen anyaggá alakul át, ami vesekőképződésre hajalmosít. Egyúttal a folsav hőérzékenysége miatt eltűnik, a B-vitamin tartalma pedig jelentősen csökken.
spenót.jpgAmi eléggé sajnálatos ugyanis végbéltisztító, emésztésserkentő hatása van az oxálsavnak, a vörösvérsejtek képződéséhez nélkülözhetetlen a folsav, ez egyúttal fontos a magzati fejlődéshez és az aminosav-szintézishez - így a terhes nőknek többszörösen fontos hogy beiktassák étrendjükbe a nyers spenótot. A B-vitaminok pedig a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjét gyorsítják.
A paraj - spenót - mindemellett csökkenti a hasnyálmirigy-, tüdő-, mell- és bélrendszeri daganatos megbetegedések kialakulását, leviszi a vércukorszintet, és serkenti a szervezet inzulinérzékenységét. A benne lévő antioxidánsok csökkentik az alacsony ill. magas vérnyomás által okozott fáradékonyságot. Hatóanyagai védenek a különböző keringési-és szív rendellenességekkel szemben; valamint elkerülhetőek az idegfájdalmak, izomgörcsök magnéziumtartalma miatt. Rendelkezik a két legjelentősebb "szemvédő" flavonoiddal (zeaxantin, lutein). Mivel ezeket a vegyületeket csak táplálékkal együtt tudja felvenni testünk, így szemünk épsége nagyban függ étkezési szokásainktól.

 

;;