2015. április 29., szerda

Maláj tigris szappan

Régóta kacérkodom már a gondolattal, hogy szappanban is megörökítsem kedvenc nagymacskámat a tigrist. Végigböngésztem a szakirodalmat, hogy mi a különbség a tigrisfajták között. Ekkor jutott eszembe, hogy annak idején volt egy sorozat Maláj tigris néven. Mivel ez egy valóságban is létező tigrisfaj, és magát a filmet is szerettem, a maláj konyha felé vettem az irányt, hogy melyek azok a tradícionális alapanyagok, amelyek a szappanban is megállják a helyüket. Ebben nagy segítségemre volt az Aquanauta búvármagazin, mely kimerítően összefoglalja a maláj gasztronómia jellegzetességeit.

Banánt már korábban is tettem szappanba, és mondhatom, hogy igazi élvezet volt megfürdeni vele. Fantasztikusan finom, puha, selymes lesz tőle a bőr. Mivel még mindig nincs kecsketejem, a szappan alapja a rizstej és a kókusztej lett, ami nem is baj, mert ezek kapcsolódnak Malajzia konyhájához.

A banán fehérjét, zsírt, és tekintélyes mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, fogyókúrázóknak ezért nem ajánlott. Vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, kedvező nyomelem-összetétele van: A, B, C, E, F és B6-vitamin, cink, molibdén, szelén, vas, réz, foszfor, mangán található benne, nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és kalciumot.
Ráadásul egy természetes bőrnyugtatót, triptofánt tartalmaz, ezért szúnyog- vagy más rovarcsípések duzzanatát és a kellemetlen, égő viszketést lehet enyhíteni vele. Mindemellett fájdalomcsillapító hatását is megfigyelték. Maga a gyümölcshús önmagában lággyá teszi a bőrt, más összetevőkkel keverve pedig még hatékonyabb is lehet. Egyszerre tisztít és hidratál. Cserepes szájra, száraz könyökre, a hideg okozta repedésekre akár nagyobb bőrfelületekre is alkalmazható testápoló helyett.

Egy kis banán-történelem:
A görögök már a 300-as években ismerték. Plinius leírása szerint Nagy Sándor katonái Indiában ismerték meg és fogyasztották a banánt. Arab kereskedők vitték Észak-Egyiptomba és a Közel -Keletre a 7.században. A Kanári szegeteken a portugálok telepítették meg a 15. század elején, ahová Nyugat-Afrikából vitték be. Innen került át Dél-Amerikába, Santo Domingoba spanyol közvetítéssel. Az amerikai kontinensen a behurcolt afrikai rabszolgák fő tápláléka lett. Ma Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában vannak a legjelentősebb termelőterületei. Mennyiségben a Föld trópusi gyümölcsei közül az első helyen áll, az évi termésmennyiség meghaladja az évi 70 millió tonnát. Ennek kevesebb, mint a fele főzőbanán, a nagyobb része gyümölcsbanán.


A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján. Azért tartják a rizs proteinjét teljes értékűnek, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezeket a szervezet nem képes előállítani, viszont ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezen kívül tartalmaznak még nem esszenciális aminosavakat is, amelyek kisebb mennyiségben, de szintén szükségesek a szervezet működéséhez.
A rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, ahhoz képest, hogy megfőzzük: sok E- és B-vitamint (B1-, B2-, B6), vasat, foszfort, vasat, magnéziumot, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium.
 
A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye. Őshonosságát nehéz megállapítani, hazája valahol Hátsó-Indiában, a Maláj-félsziget táján lehetett. 
A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve fűszerként használják különféle ételekhez, süteményekhez és édességekhez. A vízbe áztatott és végül kipréselt kókuszbél a kókusztej, amelyet Ázsiában ételekhez adnak, vagy tejport, pépet vagy keményített krémeket állítanak elő belőle. 
A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). Ellentétben a tehéntejjel, a kókusztej laktózmentes.

A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már rég óta ismerik a kutatók. Nem csak elfogyasztva finom, tápláló és egészséges, hanem bőrre kenve kiválóan helyettesíti a legdrágább arclemosókat, testápolókat és hajpakolásokat, és igen népszerű szappanalapanyag.
Molekuláris szerkezetének köszönhetően a kókuszolaj könnyen felszívódik a bőrbe anélkül, hogy zsíros foltot hagyna maga után. Bejutva a bőr mélyebb rétegeibe megerősíti a belső szöveteket. Ugyanígy a napsütés okozta károkat is képes megelőzni, vagy jelentős mértékben csökkenteni. Megelőzi az idő előtti öregedést, és természetes védelmet nyújt az UV sugarakkal szemben.
Közreműködik a hámszövetek eltávolításában, így bőrünk selymesebb, puhább lesz. Pakolásként gyönyörű, egészséges fényt és puha, selymes tapintást ad a hajunknak alig néhány perc hatóidő után.


A földimogyoró olaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó
hatású. A földimogyoró-olaj fontosabb alkotórészei az olaj- és a linolsavészter, mellettük kis mennyiségben tokoferol (E-vitamin) és gyulladáscsökkentő fitoszterol is található. E-vitamin tartalma miatt a bőrápolás területén jótékony; kiváló bőrtápláló és hidratáló. Minden bőrtípusra alkalmazható, ekcémás bőr esetén is eredményesen használható. A hajszálereket is erősíti kedvező összetétele miatt (magas telítetlen zsírsavtartalma miatt, 78,2%).

A szappan összetevői: olíva-, kókusz-, földimogyoró-, szója- és rizskorpa olajok, rizstej, kókusztej, banán, shea vaj, mandulaolaj, titán dioxid, aktív szén, karotin, szegfűszeg, koriander, szerecsendió, gyömbér illóolaj.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése