2015. január 10., szombat


Érzékeny, húzódó-feszülő bőrre kért tőlem tápláló krémet egy ismerősöm.

Már a probléma ecsetelése közben biztos voltam benne, hogy a lenmagzselé duzzasztó, feszesítő hatását mindenképpen alkalmazni fogom. Biztos volt a mandulaolaj és a méhviasz felhasználása is. Az ásványi anyagok és nyomelemek pótlása kapcsán ugrott be a virágpor és a méz.



A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék. Szinte valamennyi, a szervezet számára alapvető fehérjét tartalmazza, közöttük a nélkülözhetetlen aminosavakat: hisztidint, triptofánt, metiomint, leucint, lizint, lubaminsavat, cisztint is. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartalmaz.
Jelentős mértékben tartalmazza főleg a „B” csoporthoz tartozó vitaminokat is: riboflavint (G vitamin), piridoxint (B6 vitamin), tiamint (B1 vitamin), nikotinsavamidot, pantotensavat, valamint kevesebb „C” és „A” provitamint, folsavat és „P” vitamint.

Közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz - vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium. A szelén, ami megtalálható a virágporban, lassítja a sejtek öregedését. A virágpor rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek megkötik a stressz és a környezetből származó kémiai anyagok révén keletkező káros szabadgyököket, valamint semlegesítik a napsugárzást, mely maradandóan károsíthatja a bőrt.



A méz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, különböző szerves savakat, vitaminokat,ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat tartalmaz. Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne. Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták. A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamin található benne. A méz élő táplálék, magas az életereje, mivel gazdag enzimekben.


A méhviasz hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regeneráló képessége, baktériumölő hatása van, nyugtatólag hat és megakadályozza a gyulladások kialakulását. A viaszok nagy molekulaméretük miatt filmbevonatot képeznek a bőrön, mely az ásványi zsírok filmbevonatával ellentétben nem gátolja a bőrlégzést. Arra is alkalmas, hogy a hatóanyagokat nyomó hatása folytán bejuttassa a bőrbe.

A méhviasz bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású. Hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javítja sejtjeink regeneráló képességét, nyugtatja és megakadályozza bőrfelületünkön az esetleges gyulladások kialakulását,  serkenti a vérkeringést.



A szkvalén olívabogyóból készülő tisztán növényi származék, mely remekül ellenáll az oxidációs folyamatoknak. A felhám sejtjeihez hasonló szerkezetének köszönhetően gyorsan felszívódó, bőrrokon anyag. Bármelyik bőrtípusra használható tápláló, hidratáló és ránctalanító hatása miatt.
Selymes szerkezetű, könnyen felszívódó olaj, kitűnő bőrpuhító tulajdonságokkal. Könnyen behatol a bőrbe, rugalmasságot és hajlékonyságot kölcsönözve annak, valamint növeli a vízáteresztő képességét.Serkenti a bőr természetes regenerálódó képességét, visszafogja kiszáradási hajlamát, csökkenti vagy megelőzi a ráncosodást, mérsékli a hámlást.


A krém összetevői: mandula-, szőlőmag- és olíva olaj, shea vaj, méhviasz, szkvalén, méz, lenmagzselé, glicerin és karbamid (felszíni- és mélyszöveti vízmegkötő), virágpor, tejsav, biokozmetikai tartósító, illóolajok (édeskömény, narancs, ilang-ilang és tömjén).
A krém 32%-os zsírfázissal készült.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése