2014. január 19., vasárnap

SÜTItök, avagy csokis sütőtökszappan süti formában

Amióta az eszem tudom, mindig is nagy kedvencem volt a sütőtök. Gyerekkoromban inkább csak sült változatát ismertük, manapság már levesként, reform édességként (kókuszgolyó helyett), lekvárként és nyersen is fogyasztom. Szeretem rágcsálni, mint a répát, vagy akár almával és répával összeturmixolva vitaminkoktélként iszogatom. Nyers állapotban nemcsak a vitaminok maradnak meg benne, hanem a szervezet működéséhez szükséges enzimek is, amit egyébként a hőkezelés megöl.


Hitem szerint nem lenne szükség táplálékkiegészítőre, ha étkezésünkben a nyers és a hőkezelt ételek arányán változtatnánk. Szó szerint halálra sütjük és főzzük az ételeinket. 
Elképesztően finom turmix italokat lehet nyers zöldségekből is készíteni. Amióta ezeket iszogatom, felfordul a gyomrom, ha bolti üdítővel kínálnak, ugyanis megérzem a rengeteg adalékanyagot benne. Olyan lett az orrom, mint a vadászkutyáé...he-he!
Lehet, hogy emiatt a zöldségimádat miatt készítek "kajás" szappanokat?

No de térjünk vissza a sütőtökhöz, melynek már a látványa is felvidít: a narancssárga szín télidőben, amikor kevesebb a napfény, elűzi a rosszkedvet, és a depresszióból is kiráz. Ez a zöldség nemcsak a színe miatt emlékeztet a napfényre: fogyasztásával a bőr egészséges, barnás árnyalatot vesz fel. Tele van béta-karotinnal (amelyből a szervezet A-vitamint állít elő), C- és K-vitaminnal és antioxidánsokkal, melyek a téli megfázásos betegségek ellen védenek, de a hosszú távon felbukkanó, súlyosabb bajokat is távol tartják. Tartalmaz még kalciumot, magnéziumot, cinket, rezet és vasat is. A benne lévő kálium vértisztító és lúgosító. Magas rosttartalma miatt erős emésztésserkentő hatású, székrekedéskor is hatékony segítség lehet.
A zöldség húsa igazi bőrfrissítő és méregtelenítő hatású, kívülről-belülről.

A sütőtökben található vitaminok és ásványi anyagok segítenek a száraz bőr hidratálásában és serkentik a hajnövekedést. A tök élénk sárga színét adó karotin A-vitaminná alakul, véd a nap káros hatásaitól és fokozza az új bőrsejtek növekedését; szoláriumozáskor vagy napozáskor segít, hogy ne leégj, hanem lebarnulj.
A sütőtököt tulajdonképpen minden bőrtípusra használhatjuk. A-vitamin tartamánál fogva ránctalanító és puhító hatása van, segít a kollagén építésben, aminek az érett, száraz, fáradt bőr látja hasznát. C-vitaminban is gazdag, antioxidánsként leköti a szabad gyököket, gyulladáscsökkentő, normalizálja a bőr faggyútermelését, így kevesebb esélyt ad a pattanások kialakulásának.

A sütőtököt kakaóval párosítottam, ami szintén minden bőrtípusra jól használható.
A kakaót (Theobroma cacao) az indián őslakosok, az aztékok és maják régóta ismerik, fogyasztják. A spanyol hódító, Fernando Cortez, az aztékok uralkodójánál aranykelyhet látott, melyből Montezuma a chokolatl nevű italt fogyasztotta. Cortezt persze a kehely érdekelte, amíg meg nem tudta, hogy az ital alapanyaga mennyire értékes. Száz kakaóbogyóért egy rabszolgát vásárolhatott. Cortez a spanyol udvarba vitte az azték italt. Itt egy évszázadon át titokban tartották. Az 1660-as években terjedt el Európa szerte. A legnépszerűbb Angliában és Hollandiában lett. Itt kezdték a keserű italt tejjel és cukorral ízesíteni. Táblában 150 éve fogyasztják, addig csak italként ismerték.
A trópusi területen termő fákról betakarítják a kakaószemeket, megpörkölik, majd folyadékot készítenek belőlük. A folyadékhoz lúgot kevernek, zsírtartalma kiválik, ez a kakaóvaj. A szárított folyadék a kakaópor. A csokoládé a zsírmentes kakaópor és kevés kakaóvaj keveréke. Az étcsokoládé kevés cukorral készül. Legtöbb cukrot a tejcsokihoz adnak. A tortabevonóban nincs cukor.   
A kakaó gyógynövény, de a belőle készült csokoládé igen rossz hírnek örvend, főleg a fogorvosok és a fogyni vágyók körében. A csoki fogszuvasodást okozó hatását eltúlozzák. A csokoládéban a problémát nem a kakaó okozza, hanem a csoki cukor- és állományjavító segédanyag tartalma. Kutatások azt mutatják, hogy a kakaó gátolja a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Viszont a csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyeseknél fejfájást okoznak.
Kakaó a gyógynövényterápiában

Összetevők: elszappanosított olíva-, kókusz-, szója-, pálma-, napraforgó olajok és zsír. A szappanosításhoz lúg, kecsketej és tisztított víz, testápolónak: shea vaj és kakaóvaj. Egyebek: pürésített sütőtök, kakaópor, fehér agyag, rizsliszt, fahéj, kurkuma,  titán dioxid, narancshéj, az illatosításhoz édesnarancs és limett illóolajok.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése