2014. január 20., hétfő
Ahogy egyre többet tanulok a zöldségek, növények élettani hatásairól (ami az iskolai biológia-tanításból érdekes módon kimaradt), úgy igyekszem ezeket egyre inkább a hétköznapjaimban is hasznosítani. Amikor egy növényről tanulok valamit, átgondolom, hogy ez számomra hogyan hasznosítható mind étkezési, mind szépségápolási szempontból. Mert ugye a szépség belülről fakad, vagyis a testet belülről is tisztítani, táplálni kell, nem csak kívülről.
Nemrégiben egy élelmiszermérnök előadását hallgattam a csontritkulás étkezési terápiájáról, és az elsők között szerepelt a mák, mint természetes csontregeneráló. Kicsit utánaolvasva az alábbi érdekességekre bukkantam:
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett
exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki
legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak,
olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok
felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal
fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a
máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további
tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas
foszfor tartalma volt a felelős a kalcium hatékony
felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során
létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai
előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport
hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi
mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal kezelt csoport valamennyi tagjának csontozata
normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort
hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század
eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak
egyike sem volt csontritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák!). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi
lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták
meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi
vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És
ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek.
Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánl csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első puttyanásig, mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.
Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal.
Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott,
akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a
cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet.
Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a
kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos
vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását,
beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a
hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.
Mit érdemes tudni a mákról?
Gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, növényi
zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását
abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja
csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a
magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt,
megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér
koleszterin szintjét, miközben fokozza a szervezet védekező
mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a
szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És
még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyonreklámozott
étrend-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell:
nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását.
Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.
Szappanomban a mák radírozó funkciót lát el. Időnként nem árt a bőrünket átmasszírozni, hogy az elhalt hámsejtek lekopjanak, a mikrokeringés beinduljon, bőrünk felfrissüljön, ezáltal az egyéb hatóanyagok jobban felszívódjanak. A mák mellett finomra őrölt kókuszreszelék és zabpehely is került a szappanba a megrendelők kérésére. Illatnak a kókuszt választottam.
Felhasznált zsiradék: olíva-, kókusz-, napraforgó-, pálma-, szója olajok és zsír. A szappanosításhoz kecsketej, tisztított víz és lúg. Piros szín: vas oxid. A testápolásról shea vaj és kakaóvaj gondoskodik.
Subscribe to:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése