2014. január 20., hétfő

Mákos-kókuszos radírozó szappan

Ahogy egyre többet tanulok a zöldségek, növények élettani hatásairól (ami az iskolai biológia-tanításból érdekes módon kimaradt), úgy igyekszem ezeket egyre inkább a hétköznapjaimban is hasznosítani. Amikor egy növényről tanulok valamit, átgondolom, hogy ez számomra hogyan hasznosítható mind étkezési, mind szépségápolási szempontból. Mert ugye a szépség belülről fakad, vagyis a testet belülről is tisztítani, táplálni kell, nem csak kívülről.

Nemrégiben egy élelmiszermérnök előadását hallgattam a csontritkulás étkezési terápiájáról, és az elsők között szerepelt a mák, mint természetes csontregeneráló. Kicsit utánaolvasva az alábbi érdekességekre bukkantam:
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.

Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést  kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal kezelt csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16  hónapos kezelést követően.

És egy másik ugyanerről a  témáról:  Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy  régész  ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csontritkulásos (nem  voltak meggörbült hátú anyókák!). A két természetgyógyászra várt a  feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori  emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit  cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát  tartottak, ami  jóval egészségesebb. És ez volt a legfőbb: rengeteg mákot  ettek.


Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt  a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig.  Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánl csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz.  Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első puttyanásig, mert különben a mák megkeseredik.  Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.
Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több  vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését.  Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.

Mit érdemes tudni a mákról?
Gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintjét, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe  kerül, mint az agyonreklámozott étrend-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell: nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.

Timcsi gyógynövénykertje - Csontjaink kőművese a mák

Szappanomban a mák radírozó funkciót lát el. Időnként nem árt a bőrünket átmasszírozni, hogy az elhalt hámsejtek lekopjanak, a mikrokeringés beinduljon, bőrünk felfrissüljön, ezáltal az egyéb hatóanyagok jobban felszívódjanak. A mák mellett finomra őrölt kókuszreszelék és zabpehely is került a szappanba a megrendelők kérésére. Illatnak a kókuszt választottam.
Felhasznált zsiradék: olíva-, kókusz-, napraforgó-, pálma-, szója olajok és zsír. A szappanosításhoz kecsketej, tisztított víz és lúg. Piros szín: vas oxid. A testápolásról shea vaj és kakaóvaj gondoskodik.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése