2013. november 17., vasárnap

Mézes kecsketejes mangószappan

A mangó (Mangifera) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe, és a szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozó, édes ízű, egzotikus gyümölcs. Mai neve az indiai man-gay portugál formájától (manga) származik. A mangófa az indiaiak szent fája.
A mangófa akár 20 méter magasra is megnőhet és az ültetéstől számított 4-6 éven belül válik termőképessé. Gyümölcse egész évben fogyasztható. A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes pirosas árnyalatú, de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színű, íze és állaga az őszibarackéhoz hasonlít.
Kellemes íze mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzime gyomorvédő hatású. Rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint bővelkedik foszforban, kalciumban és nátriumban. Az éretlen gyümölcs C-vitaminban, az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban gazdag. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát. Mindezek ellenére allergént is tartalmaz.
A hinduk a levelek füstjével légcsőbántalmakat gyógyítottak. A pestis- és kolerajárványok idején az éretlen, megsütött, cukrozott termést fogyasztották, testüket ezzel kenegették.

Forrás: Venich István, V. Nagy Enikő: Nálunk is megterem (Mezőgazdasági Kiadó, 1983.)
További információ a mangóról

A mangó A-vitamin tartalma miatt szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a hámlást, elősegíti a bőr regenerálódását.
A benne található E-vitamin erős antioxidáns, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásaitól, elősegíti a bőr megújulását, csökkenti a kisebb ráncok képződését.
A C-vitaminnak /aszkorbinsavnak/ a szervezet védekező rendszerében betöltött jelentősége közismert. Emellett azonban a bőr rugalmasságának és nedvességének megtartásában is döntő szerepe van, mert részt vesz a bőr elasztikus anyagának, a kollagénnek a képzésében.
B1- vitamin tartalmánál fogva serkenti a keringést és az anyagcsere-folyamatokat, ezzel segítve a méreganyagok eltávozását.
A B2-vitamin csökkenti a gyulladások kialakulását és meggátolja a bőr kiszáradását.

A méz elsőrendű szépségápoló szer. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
Megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá teszi a bőrt. A száraz, érdes bőrt kisimítja és puhítja. A benne található vitaminok, ásványi anyagok regenerálják a bőrt, így a fáradt, érzékeny arcbőr frissebb, fiatalosabb lesz. Önmagában is fokozza a vérbőséget, és nyugtatja a bőrt. A méz, antibakteriális hatása miatt kiváló pattanások, mitesszerek, kisebb karcolások, sebek kezelésére is. Kiváló gyógyír a cserepes ajkakra, a mézes fürdő pedig nemcsak ellazító hatású, de nyugtatja, ápolja is a bőrt. 

A szappan összetevői: olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó-, szója olajok, zsír, lúg, kecsketej, shea vaj, méz, repceolaj, mangó. Színezéshez: festőbuzér por és alkanna-macerátum. Illóolajok: niaouli és édesnarancs.




Az egyik dobozba dekorációnak beletettem egy Kleopátra szappan levágott széleit. Ebből ez lett:


2015-ben ez a nőnapi változat mangó illattal.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése