2013. november 17., vasárnap
A mangó (Mangifera) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe, és a szömörcefélék (Anacardiaceae)
családjába tartozó, édes ízű, egzotikus gyümölcs. Mai neve az indiai
man-gay portugál formájától (manga) származik. A mangófa az indiaiak
szent fája.
A mangófa akár 20 méter magasra is megnőhet
és az ültetéstől számított 4-6 éven belül válik termőképessé. Gyümölcse egész
évben fogyasztható. A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes pirosas árnyalatú,
de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színű,
íze és állaga az őszibarackéhoz hasonlít.
Kellemes
íze mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzime
gyomorvédő hatású. Rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással
van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-,
C- és E-vitamin, valamint bővelkedik foszforban, kalciumban és
nátriumban. Az éretlen gyümölcs C-vitaminban, az érettebb A-vitaminban
és béta-karotinban gazdag. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a
vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos
megbetegedés kockázatát. Mindezek ellenére allergént is tartalmaz.
A
hinduk a levelek füstjével légcsőbántalmakat gyógyítottak. A pestis- és
kolerajárványok idején az éretlen, megsütött, cukrozott termést
fogyasztották, testüket ezzel kenegették.
Forrás: Venich István, V. Nagy Enikő: Nálunk is megterem (Mezőgazdasági Kiadó, 1983.)
További információ a mangóról
A mangó A-vitamin tartalma miatt szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a hámlást, elősegíti a bőr regenerálódását.
A benne található E-vitamin erős antioxidáns, védi a bőrt a szabadgyökök károsító
hatásaitól, elősegíti a bőr megújulását, csökkenti a kisebb ráncok
képződését.
A C-vitaminnak /aszkorbinsavnak/ a szervezet védekező
rendszerében betöltött jelentősége közismert. Emellett azonban a bőr
rugalmasságának és nedvességének megtartásában is döntő szerepe van,
mert részt vesz a bőr elasztikus anyagának, a kollagénnek a képzésében.
B1- vitamin tartalmánál fogva serkenti a keringést és az anyagcsere-folyamatokat, ezzel segítve a méreganyagok eltávozását.
A B2-vitamin csökkenti a gyulladások kialakulását és meggátolja a bőr kiszáradását.

Megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá teszi a bőrt. A
száraz, érdes bőrt kisimítja és puhítja. A benne található vitaminok,
ásványi anyagok regenerálják a bőrt, így a fáradt, érzékeny arcbőr
frissebb, fiatalosabb lesz. Önmagában is fokozza a vérbőséget, és
nyugtatja a bőrt. A méz, antibakteriális hatása miatt kiváló pattanások, mitesszerek,
kisebb karcolások, sebek kezelésére is. Kiváló gyógyír a cserepes
ajkakra, a mézes fürdő pedig nemcsak ellazító hatású, de nyugtatja,
ápolja is a bőrt.
A szappan összetevői: olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó-, szója olajok, zsír, lúg, kecsketej, shea vaj, méz, repceolaj, mangó. Színezéshez: festőbuzér por és alkanna-macerátum. Illóolajok: niaouli és édesnarancs.
A szappan összetevői: olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó-, szója olajok, zsír, lúg, kecsketej, shea vaj, méz, repceolaj, mangó. Színezéshez: festőbuzér por és alkanna-macerátum. Illóolajok: niaouli és édesnarancs.
Az egyik dobozba dekorációnak beletettem egy Kleopátra szappan levágott széleit. Ebből ez lett:
2015-ben ez a nőnapi változat mangó illattal.
Subscribe to:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése