2013. október 31., csütörtök

Paradicsomos kecsketejszappan spirulina algával


Földünk legősibb lakója: az alga, amely hihetetlen ellenálló képessége folytán túlélte a földtörténet során bekövetkezett valamennyi katasztrófát. Az alga minden rideg korszak dacára megőrizte biológiai értékét a fejlettebb élőlények számára. A sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviseli, mint az akár 85 C-os hőforrásokat.
Spirulina platensis - a legutóbbi évtized felfedezése: csak mikroszkóppal látható, valódi fehérje- és vitálanyag bomba. Amerikai táplálkozáskutatók az utóbbi három évtizedben arra jöttek rá, hogy a spirulina alga szervezetünk segítségében világbajnok.

A spirulina tartalmaz egy sor szükséges ásványi anyagot, nyomelemet, többek között például, vasat, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szelént, sokfajta vitamint, nukleinsavat, V-linolénsavat, cholin-esterozát, kék-algint, poliozát, mannitolt, klorofilt, fenolt, enzimeket és más hatóanyagokat.
Gamma-linolénsav tartalma által kiváló bőrnyugtató, szárazságot, viszketést csökkentő hatású, gátolja az aknék, pattanások kialakulást a bőr faggyúszintjének csökkentése révén. Igazoltan bőröregedést gátló és azonnali lifting hatású. Rostjai magukba szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakuásáért felelősek.
A spirulina bőven tartalmaz béta karotint. A béta karotin az A-vitamin előanyagaként elősegíti a haj, bőr és a köröm egészségének megőrzését, hozzájárul a bőr öregedésének késleltetéséhez.


A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, Közép- és Dél-Amerikában őshonos zöldségfajta. Európában a spanyoloknak, portugáloknak, olaszoknak köszönhetően terjedt el. Ma világszerte termelik, hiszen a legtöbb konyha fontos alapanyaga.
Kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Főként A-provitamin-,  C- és E-vitamin-tartalma kiemelkedő. Bővelkedik likopinban, mely a színét adja, és erős antioxidáns hatással bír. Magas víztartalmú, rostokban, kalciumban és káliumban gazdag.
 
A benne lévő enyhe savak igen jótékonyan hatnak; a paradicsom tisztítja, fiatalítja, világosítja és feszesíti az arcbőrt. Leginkább a pattanásos, zsíros bőrre szoktunk használni. Ebből a nyári zöldségből általában gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek: összehúzó és mélytisztító hatása révén kiválóan alkalmazható a zsíros, aknés bőr ápolására. 
A szépségápolásban kiemelt szerepe van a  B2-, C- E-, és A-vitamin tartalmának. A riboflavinnak (B2-vitamin) köszönhető energetizáló hatása, sokkal frissebbnek hat tőle az arc bőre. A C- és E-vitaminokról tudjuk, hogy remek antioxidánsok, az A-vitamin segíti, hogy a folyamatosan megújuló bőrsejtek kellően egészségesek legyenek. Igen magas kálium tartalmának köszönhető sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása. Ezért eredményes a házi gyógymód: a csúnya duzzadt „kelések” egy-kettőre gyógyulásnak indulnak, ha nyers paradicsomot kötünk rájuk. És ugyancsak a gyulladáscsökkentő hatás miatt tartják kordában a paradicsomos natúrszappanok a pattanásokra hajlamos bőrt. A paradicsom legkülönlegesebb hatóanyaga a likopin, ezért vethetjük be ezt a zöldséget az idő előtti öregedés ellen nyersen fogyasztva és kozmetikai készítményekhez és napozókrémekhez adagolva is.

Felhasznált anyagok: olíva-, kókusz-, napraforgó-, pálma-, ricinus-, szója olajok, zsír, lúg, kecsketej, lenmagolaj, shea vaj, spirulina alga por, paradicsom, rizsliszt, titán dioxid illóolajok (narancs, borsmenta).





Az aktív szenes paradicsomos szappan esetében a "lúgoldó" folyadék egy része passzírozott paradicsomlé volt, itt viszont a pürésített paradicsom a kész szappanmassza egyik részébe került bele.
A titán dioxidról itt olvashatsz és Ilcsi néni-nél is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése