2015. március 29., vasárnap


Számomra döbbenetet okozott a tény, hogy környezetemben hihetetlen módon elszaporodott az ekcéma. A hozzám fordulóknak természetesen igyekszem segíteni a bőrprobléma enyhítésében, de azt mindenkinek kihangsúlyozom, hogy a tünet okaival is foglalkozni kell. Egyre inkább nem működik a "bekenem valamivel és már rohanok is tovább" hozzáállás. Meg kell végre hallanunk testünk üzenetét, mert tapasztalataim szerint  a tünet üzenni akar nekünk az életmódunkkal és az életfelfogásunkkal kapcsolatban valamit.

Kozmetikai vonalon továbbra is keresem a legjobb hatóanyagokat, melyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. Ezt a szappant igyekeztem a lehető legjobban felturbózni. Nem a design-ra fektettem a hangsúlyt, hanem a hatásra.

A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként. Erre jó bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra. Hippokratész már Kr.e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben A házi lenmag (Lini semen) néven hivatalos drog.


Az ókori egyiptomiak szerint a len volt az első növény, melyet az istenek teremtettek. A lenmagot – egyedi összetételének köszönhetően – az egész világon ma is széles körben használják mind a népi, mind a hivatalos gyógyászatban. Az emberiség az ókori időktől fogva megtanulta használni a lent. A szárából szövetet készítettek, a magját gyógyszerként alkalmazták. Később megtanulták kipréselni belőle az olajat, ma pedig a tudósok bebizonyították, hogy gyógyhatása vetekszik az olívaolajéval, sőt néhány dologban le is körözi. 


A len magját használják gyógyászati célokra. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9% van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.

Nem csak a lenmag, hanem a belőle nyert lenolaj (Oleum lini) is, mind több teret hódít táplálkozásunkban. Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását, serkenti az agyműködést, megakadályozza koleszterin lerakódását, így csökkenti a koleszterinszintet, segít az ízületi gyulladásokon, a légutak gyulladásos megbetegedésein, a májjal kapcsolatos betegségekben, bőrbetegségeken, ekcémán, kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit. Hatásos még a a gyomorsav termelésére, gyomorfekély, cukorbetegség esetén is jótékonyan hat. 
A lenmag használata a modern táplálkozásban kiemelkedő. Az egyre több túlfinomított élelmiszer között a feldolgozatlan lenmag szinte egyedülálló. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká válhat. Az emberi szervezet sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, mindenféle szempontból kevésbé sebezhetők, mint a közönséges zsírokkal ellátott test. 
Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát. Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma hidrogén-cianid) miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, nem bizonyított. A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3 (linolénsav)  tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. 

A lenmagzselé puhává, selymessé teszi a hajat; hidratálja, elasztikussá és rugalmassá teszi a bőrt; feltölti élettel a szöveteket és a szemkörnyéki ráncokat. Enyhíti a bőr viszketését és feszülését, csökkenti a gyulladásokat, segíti a sebgyógyulást. 

Mindenféle bőrprobléma ellen hatásos a hévízi iszap. Erről olvashatsz a Hévízi iszapos kecsketejszappan leírásában.

Szintén fantasztikus hatóanyag ekcémás bőrre a mandulaolaj.  Erről olvashatsz a Tiramisu szappan leírásában.

A kakaóvaj jótékony hatásairól több helyen is olvashatsz a blogon, pl. itt és itt is.

A szappan folyadékfázisában a lenmagzselén kívül diólevél, orbáncfű és lósóska  kivonata is jelen van. Ezek a gyógynövények mind sebgyógyító, regeneráló, antibakteriális hatásúak, melyek jótékonyan hatnak az ekcémás, sebes, gyulladt, gombás bőrökre.

A szappan olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó-, ricinus- és rizskorpa olajok elszappanosításával készült. Bőrápoló hatásáról lenmagolaj, mandulaolaj, kakaóvaj és hévízi iszap gondoskodik. Szolid illatát teafaolaj, borsmenta olaj és levendula olaj biztosítja.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése