2015. március 29., vasárnap
Számomra döbbenetet okozott a tény, hogy környezetemben hihetetlen módon elszaporodott az ekcéma. A hozzám fordulóknak természetesen igyekszem segíteni a bőrprobléma enyhítésében, de azt mindenkinek kihangsúlyozom, hogy a tünet okaival is foglalkozni kell. Egyre inkább nem működik a "bekenem valamivel és már rohanok is tovább" hozzáállás. Meg kell végre hallanunk testünk üzenetét, mert tapasztalataim szerint a tünet üzenni akar nekünk az életmódunkkal és az életfelfogásunkkal kapcsolatban valamit.
Kozmetikai vonalon továbbra is keresem a legjobb hatóanyagokat, melyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. Ezt a szappant igyekeztem a lehető legjobban felturbózni. Nem a design-ra fektettem a hangsúlyt, hanem a hatásra.
A lenmagot (Lini semen)
már a Kr. e. 14. században is termelték és használták
gyógyszerként. Erre jó bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak
mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a
túlvilági útra. Hippokratész már Kr.e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben
A házi
lenmag (Lini semen) néven hivatalos drog.
Az ókori egyiptomiak szerint a len volt az első növény, melyet az
istenek teremtettek. A lenmagot – egyedi összetételének köszönhetően –
az egész világon ma is széles körben használják mind a népi, mind a
hivatalos gyógyászatban. Az emberiség az ókori időktől fogva megtanulta használni a lent. A
szárából szövetet készítettek, a magját gyógyszerként alkalmazták.
Később megtanulták kipréselni belőle az olajat, ma pedig a tudósok
bebizonyították, hogy gyógyhatása vetekszik az olívaolajéval, sőt néhány
dologban le is körözi.
A len magját használják gyógyászati célokra. A magok
tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik
végükön hegyesek. A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav,
olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. A
lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára
nélkülözhetetlen. Ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9%
van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy
csupán jelentéktelen mennyiségben. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.
Nem csak a lenmag, hanem a belőle nyert lenolaj (Oleum lini) is, mind
több teret hódít táplálkozásunkban. Napról napra újabb és újabb felfedezések
bizonyítják gyógyhatását, serkenti az agyműködést, megakadályozza koleszterin
lerakódását, így csökkenti a koleszterinszintet, segít az ízületi
gyulladásokon, a légutak gyulladásos megbetegedésein, a májjal kapcsolatos betegségekben,
bőrbetegségeken, ekcémán, kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit. Hatásos
még a a gyomorsav termelésére, gyomorfekély, cukorbetegség esetén is jótékonyan
hat.
A lenmag használata a modern táplálkozásban kiemelkedő. Az egyre több
túlfinomított élelmiszer között a feldolgozatlan lenmag szinte egyedülálló. A
legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek
szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká
válhat. Az emberi szervezet sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal
ellenállóbbak, mindenféle szempontból kevésbé sebezhetők, mint a közönséges
zsírokkal ellátott test.
Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és
szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség,
bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják.
Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad,
ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát.
Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma hidrogén-cianid) miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, nem bizonyított.
A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és
furunkulusok kezelésére használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és
bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel
alkalmazzák. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés
kialakulásának megelőzésében.
A lenmagzselé puhává, selymessé teszi a hajat; hidratálja, elasztikussá és rugalmassá teszi a bőrt; feltölti élettel a szöveteket és a szemkörnyéki ráncokat. Enyhíti a bőr viszketését és feszülését, csökkenti a gyulladásokat, segíti a sebgyógyulást.
Mindenféle bőrprobléma ellen hatásos a hévízi iszap. Erről olvashatsz a Hévízi iszapos kecsketejszappan leírásában.
Szintén fantasztikus hatóanyag ekcémás bőrre a mandulaolaj. Erről olvashatsz a Tiramisu szappan leírásában.
A kakaóvaj jótékony hatásairól több helyen is olvashatsz a blogon, pl. itt és itt is.
A szappan folyadékfázisában a lenmagzselén kívül diólevél, orbáncfű és lósóska kivonata is jelen van. Ezek a gyógynövények mind sebgyógyító, regeneráló, antibakteriális hatásúak, melyek jótékonyan hatnak az ekcémás, sebes, gyulladt, gombás bőrökre.
A szappan olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó-, ricinus- és rizskorpa olajok elszappanosításával készült. Bőrápoló hatásáról lenmagolaj, mandulaolaj, kakaóvaj és hévízi iszap gondoskodik. Szolid illatát teafaolaj, borsmenta olaj és levendula olaj biztosítja.
Subscribe to:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése