2014. július 27., vasárnap

Tiramisu szappan mascarponéval, mandulaolajjal

Elég gyakran böngészek gasztroblogokat, mert szeretek változatosan főzni és étkezni. Nem mondtam le az édességekről sem, csak próbálom őket kicsit reformosabban készíteni. A Tiramisut, ami nekünk a leginkább ízlett, speciel a fiam készítette, de a recept után én vadásztam a neten. Így rengeteg kép került a látókörömbe, melyek a szappant is megihlették. 
A tejtermékeket mindig is ajánlották szépészeti célokra, és a tojás is remek bőrápoló. Ezeket belevegyítettem a korábbi kávé szappanba, így alakult ki ez a változat. 

A tojás, amellett hogy igen tápláló étel, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék, ami hozzásegíti a szervezetet az egészséges működéséhez. A tojásban lévő tápanyagok jótékony hatással vannak a bőrre is. Zsíros bőrre főleg a tojásfehérje hatásos, melynek B2-vitamin tartalma jelentős. A tojássárgája zsírhiányos, dehidratált (mélyrétegi vízhiányos) bőr táplálására alkalmas leginkább. 
Egyes kutatások szerint a tojás bármely részének felhasználása a bőrfelületen erősíti a bőr védelmi funkcióját a bőrrák kialakulása elleni védekezésben. A tojásban található szelén fokozza az immunrendszer ellenálló képességét, így elősegíti a bőr védekező képességét a fertőzések ellen, melyek károsíthatják a bőrt. Egy darab tojás A-vitamin tartalma már hatással van a sejtosztódásra, sejtmegújító hatása jelentős, ezért idősödő bőrökre kiválóan alkalmazható pakolásba keverve. Látványosan csökkenti a bőr öregedésének tüneteit. A tojásban található egyebek mellett réz is. Egy tojás 0,04 mg rezet tartalmaz, mely hozzájárul az egészséges bőr működéséhez, a bőrszövetek  regenerálódását, normál képződését segíti elő.
A tojásban szinte az összes vitamint megtaláljuk, jelentős mennyiségű az  A-, a B2, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom, csak C-vitamin nincs benne.
A tojásban található zsírsavak kb. fele az egyszeresen telítetlen olajsav, mely a többszörösen telítetlenekkel együtt megközelíti a kétharmadot. Az egyharmadot alig meghaladó telített zsírsavak közül a palmitinsavból van a legtöbb (26 %), míg a sztearinsav 10 % körüli, mely utóbbi viszont az emberi szervezetben telítetlen olajsavvá alakul. Tehát a buta tyúkok évezredek óta állítják elő a tojásban azt a tökéletes összetételű zsírt, azaz a kétharmadnyi telítetlen és egyharmadnyi telített zsírarányt, melyet nem is oly régóta tart ideálisnak a modern táplálkozástudomány. 

A mandulaolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B-vitamin- és magas (omega-9) telítetlen zsírsav-tartalmának köszönheti. A mandulaolaj legnagyobb részét a linolsav és olajsav alkotja, melyeknek fontos szerepe van a bőr védelmében és a szárazság megszüntetésben. A mandulaolaj gazdag B-1, B-2, és B-6 vitaminban, és E-vitamint is tartalmaz.
Kiváló hatású a száraz, problémás, irritált, igénybevett bőrre: puhítja a bőr felületét, visszaadja annak rugalmasságát és lassítja az öregedési folyamatokat, kiváló ránctalanító. Gyorsan felszívódik, nem hagy olajos utóérzetet.
Hidratálja, nyugtatja a berepedezett, hámló, sebes bőrt, megőrzi annak rugalmasságát. Különböző bőrbetegségek, bőrproblémák, kiütések kezelésére is megoldást nyújthat, mint pikkelysömör, ekcéma, vagy gombás fertőzések, ugyanis enyhíti az égő és viszkető bőr tüneteit. Csillapítja a viszketést és gyorsítja a bőr gyógyulásának folyamatát. Jól használható a kipirult, gyulladt bőr fájdalmának, húzódásának enyhítésére is, nagyon jó bőrnyugtató.
Hatékony a cellulit, a  terhességi csíkok és striák elleni küzdelemben is.

A mascarpone szarvasmarha eredetű tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz friss sajt. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55%-a. 
A Zöld Varázslatok oldalon van egy írás a tejsavóról. Ebben részletesen olvashatsz a tejben található vitaminokról, melyek a bőrre nagyon jó hatást gyakorolnak. A tejtermékek kozmetikai hatásai vitathatatlanok, táplálkozási vonatkozásban azonban nagyon megoszlóak a vélemények.

Hat rétegűre terveztem eredetileg a szappant, de hamar sűrűsödött a massza, így gyorsítanom kellett a rétegezési folyamatot. Gyanítom, a tojás miatt. Ezt a jelenséget a jojobás hajmosó szappannál is tapasztaltam, és abban is tojás van. Nem baj, mert így is egy csodásan finom, ápoló szappan jött létre.

Összetevők: elszappanosított olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó- és szója olaj, elszappanosított zsír, mascarpone, mandulaolaj, kakaóvaj, tojás, cukor, kakaópor, őrölt és főzött kávé, keserű mandula illóolaj.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése