2014. július 27., vasárnap

A tejtermékeket mindig is ajánlották szépészeti célokra, és a tojás is remek bőrápoló. Ezeket belevegyítettem a korábbi kávé szappanba, így alakult ki ez a változat.
A tojás, amellett hogy igen tápláló étel, vitaminokban és ásványi
anyagokban gazdag táplálék, ami hozzásegíti a szervezetet az egészséges
működéséhez. A tojásban lévő tápanyagok jótékony hatással vannak a bőrre
is. Zsíros bőrre főleg a
tojásfehérje hatásos, melynek B2-vitamin tartalma jelentős. A tojássárgája
zsírhiányos, dehidratált (mélyrétegi vízhiányos) bőr táplálására
alkalmas leginkább.
Egyes kutatások szerint a tojás bármely részének
felhasználása a bőrfelületen erősíti a bőr védelmi funkcióját a bőrrák
kialakulása elleni védekezésben. A
tojásban található szelén fokozza az immunrendszer ellenálló képességét, így elősegíti a
bőr védekező képességét a fertőzések ellen, melyek károsíthatják a bőrt. Egy darab tojás A-vitamin tartalma már hatással van a sejtosztódásra, sejtmegújító hatása jelentős, ezért
idősödő bőrökre kiválóan alkalmazható pakolásba keverve. Látványosan
csökkenti a bőr öregedésének tüneteit. A tojásban található egyebek mellett réz
is. Egy tojás 0,04 mg rezet tartalmaz, mely hozzájárul az egészséges
bőr működéséhez, a bőrszövetek regenerálódását, normál képződését
segíti elő.
A tojásban szinte az összes vitamint megtaláljuk, jelentős mennyiségű az A-, a B2, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom, csak C-vitamin nincs benne.
A tojásban található zsírsavak kb. fele az egyszeresen
telítetlen olajsav, mely a többszörösen telítetlenekkel együtt
megközelíti a kétharmadot. Az egyharmadot alig meghaladó telített
zsírsavak közül a palmitinsavból van a legtöbb (26 %), míg a
sztearinsav 10 % körüli, mely utóbbi viszont az emberi szervezetben
telítetlen olajsavvá alakul. Tehát a buta tyúkok évezredek óta
állítják elő a tojásban azt a tökéletes összetételű zsírt, azaz a
kétharmadnyi telítetlen és egyharmadnyi telített zsírarányt, melyet nem is
oly régóta tart ideálisnak a modern táplálkozástudomány.
A mandulaolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B-vitamin- és magas (omega-9) telítetlen zsírsav-tartalmának köszönheti. A mandulaolaj
legnagyobb részét a linolsav és olajsav alkotja, melyeknek fontos
szerepe van a bőr védelmében és a szárazság megszüntetésben. A mandulaolaj gazdag B-1, B-2, és B-6 vitaminban, és E-vitamint is tartalmaz.

Hidratálja, nyugtatja a berepedezett, hámló, sebes bőrt, megőrzi annak rugalmasságát. Különböző bőrbetegségek, bőrproblémák, kiütések kezelésére is
megoldást nyújthat, mint pikkelysömör, ekcéma, vagy gombás fertőzések, ugyanis enyhíti az
égő és viszkető bőr tüneteit. Csillapítja a viszketést
és gyorsítja a bőr gyógyulásának folyamatát. Jól használható a
kipirult, gyulladt bőr fájdalmának, húzódásának enyhítésére is, nagyon jó bőrnyugtató.
Hatékony a cellulit, a terhességi csíkok és striák elleni
küzdelemben is.
A mascarpone szarvasmarha eredetű tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz friss sajt. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55%-a.
A Zöld Varázslatok oldalon van egy írás a tejsavóról. Ebben részletesen olvashatsz a tejben található vitaminokról, melyek a bőrre nagyon jó hatást gyakorolnak. A tejtermékek kozmetikai hatásai vitathatatlanok, táplálkozási vonatkozásban azonban nagyon megoszlóak a vélemények.
Hat rétegűre terveztem eredetileg a szappant, de hamar sűrűsödött a massza, így gyorsítanom kellett a rétegezési folyamatot. Gyanítom, a tojás miatt. Ezt a jelenséget a jojobás hajmosó szappannál is tapasztaltam, és abban is tojás van. Nem baj, mert így is egy csodásan finom, ápoló szappan jött létre.
Összetevők: elszappanosított olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó- és szója olaj, elszappanosított zsír, mascarpone, mandulaolaj, kakaóvaj, tojás, cukor, kakaópor, őrölt és főzött kávé, keserű mandula illóolaj.
Subscribe to:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése