2014. június 5., csütörtök

Ez a szappan a tavasz első gyógynövényeiből készült némi spenót hozzáadásával.
Március közepén kaptam egy nagy szatyor medvehagymát: anyukám a barátnőivel egy gyűjtőtúrán vett részt a Bakonyban. Bőven került belőle a fagyasztóba, miután kiderült, hogy nem csak fűszernövényként, hanem kozmetikai alapanyagként is értékes. A zsurló és a csalán szintén az első megjelenő gyógynövények közé tartozik. A spenót kozmetikai hatásai főleg belsőleg fogyasztva jelentősek, a szappanban inkább természetes zöld színezékként szerepel.
A szappan alapját képezi a gyógynövényes kavalkádon kívül a kecsketej. Merthogy márciustól már újra tejelnek a kecskék. :-)


A spenótról tudni kell, hogy nyersen a legegészségesebb, ugyanis nyers állapotában nagyon sok B-vitamint, folsavat tartalmaz, míg főzött formájában a benne található kalcium és oxálsav reakcióba lépve szervetlen anyaggá alakul át, ami vesekőképződésre hajalmosít. Egyúttal a folsav hőérzékenysége miatt eltűnik, a B-vitamin tartalma pedig jelentősen csökken.
Ami eléggé sajnálatos ugyanis végbéltisztító, emésztésserkentő hatása van az oxálsavnak, a vörösvérsejtek képződéséhez nélkülözhetetlen a folsav, ez egyúttal fontos a magzati fejlődéshez és az aminosav-szintézishez - így a terhes nőknek többszörösen fontos hogy beiktassák étrendjükbe a nyers spenótot. A B-vitaminok pedig a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjét gyorsítják.
A paraj - spenót - mindemellett csökkenti a hasnyálmirigy-, tüdő-, mell- és bélrendszeri daganatos megbetegedések kialakulását, leviszi a vércukorszintet, és serkenti a szervezet inzulinérzékenységét. A benne lévő antioxidánsok csökkentik az alacsony ill. magas vérnyomás által okozott fáradékonyságot. Hatóanyagai védenek a különböző keringési-és szív rendellenességekkel szemben; valamint elkerülhetőek az idegfájdalmak, izomgörcsök magnéziumtartalma miatt. Rendelkezik a két legjelentősebb "szemvédő" flavonoiddal (zeaxantin, lutein). Mivel ezeket a vegyületeket csak táplálékkal együtt tudja felvenni testünk, így szemünk épsége nagyban függ étkezési szokásainktól.

A medvehagyma (Allium ursinum) erdők mélyén vagy árnyékos ligetekben él, tavasszal, mint egy hófehér szőnyeg úgy terül el a virágzó medvehagyma az erdő alján.
Levele leginkább a gyöngyvirágéra hasonlít. Illata könnyen felismerhetővé teszi, hiszen jellegzetes fokhagyma illatot áraszt.  
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették. Rendszeres fogyasztása számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együtt szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
Akut és krónikus bőrbetegségek egyik kiinduló pontja a belek elgombásodása és a toxikus anyagok felhalmozódása. A medvehagyma alkalmazásával szépen kitisztul a tisztátalan-, pattanásos-, sömörös-, korpás bőr. Borogatásként a bőrön jelentkező gombás fertőzések ellen is hatásos. Gyulladásgátló hatása miatt sebek gyógyulásában és az égő, viszkető bőr esetében is enyhülést hozhat.
Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. 
Értékes információk a medvehagymáról Timcsi gyógynövénykertjében.

A zsurlóról és a csalánról bőséges tájékoztatót találsz az Aktív szenes herbaszappan leírásában.

Az aktív szenes technológiákat széles körben alkalmazzák különböző toxikus anyagok szűrésére, megkötésére (pl. gázálarcok, víz és levegőszűrők). Az aktív szén a szappanban is képes kifejteni áldásos tisztító hatását: képes magához vonzani a bőrben található zsírt és egyéb szennyeződéseket, így elősegíti a bőrszövet méregtelenítését. Ezáltal a bőr fellélegzik és könnyebben szívja be a regeneráló, frissítő hatóanyagokat.


Extra tápláló zsiradékként a lenmagolaj is része lett a szappannak, mert hatásai összhangban vannak a gyógynövényekével. Ennek bőrre gyakorolt hatásairól olvashatsz a Mézes kecsketejes körteszappan leírásában.

A szappan összetevői: olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó-, szója-, ricinus olajok, gyógynövényfőzet (medvehagyma, csalán, zsurló), kecsketej, lúg, lenmagolaj, dióolaj, spenót, aktív szén, kakukkfű illóolaj.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése