2014. június 5., csütörtök
Ez a szappan a tavasz első gyógynövényeiből készült némi spenót hozzáadásával.
Március közepén kaptam egy nagy szatyor medvehagymát: anyukám a barátnőivel egy gyűjtőtúrán vett részt a Bakonyban. Bőven került belőle a fagyasztóba, miután kiderült, hogy nem csak fűszernövényként, hanem kozmetikai alapanyagként is értékes. A zsurló és a csalán szintén az első megjelenő gyógynövények közé tartozik. A spenót kozmetikai hatásai főleg belsőleg fogyasztva jelentősek, a szappanban inkább természetes zöld színezékként szerepel.
A szappan alapját képezi a gyógynövényes kavalkádon kívül a kecsketej. Merthogy márciustól már újra tejelnek a kecskék. :-)
A spenótról
tudni kell, hogy nyersen a legegészségesebb, ugyanis nyers állapotában
nagyon sok B-vitamint, folsavat tartalmaz, míg főzött formájában a benne
található kalcium és oxálsav reakcióba lépve szervetlen anyaggá alakul
át, ami vesekőképződésre hajalmosít. Egyúttal a folsav hőérzékenysége
miatt eltűnik, a B-vitamin tartalma pedig jelentősen csökken.
Ami eléggé sajnálatos
ugyanis végbéltisztító, emésztésserkentő hatása van az oxálsavnak, a
vörösvérsejtek képződéséhez nélkülözhetetlen a folsav, ez egyúttal
fontos a magzati fejlődéshez és az aminosav-szintézishez - így a terhes
nőknek többszörösen fontos hogy beiktassák étrendjükbe a nyers spenótot.
A B-vitaminok pedig a szervezet fehérje-, szénhidrát- és
zsíranyagcseréjét gyorsítják.
A paraj - spenót - mindemellett csökkenti
a hasnyálmirigy-, tüdő-, mell- és bélrendszeri daganatos megbetegedések
kialakulását, leviszi a vércukorszintet, és serkenti a szervezet
inzulinérzékenységét. A
benne lévő antioxidánsok csökkentik az alacsony ill. magas vérnyomás
által okozott fáradékonyságot. Hatóanyagai védenek a különböző
keringési-és szív rendellenességekkel szemben; valamint elkerülhetőek az
idegfájdalmak, izomgörcsök magnéziumtartalma miatt. Rendelkezik
a két legjelentősebb "szemvédő" flavonoiddal (zeaxantin, lutein). Mivel
ezeket a vegyületeket csak táplálékkal együtt tudja felvenni testünk,
így szemünk épsége nagyban függ étkezési szokásainktól.
A
medvehagyma (Allium ursinum) erdők mélyén vagy árnyékos ligetekben él,
tavasszal, mint egy hófehér szőnyeg úgy terül el a virágzó medvehagyma
az erdő alján.
Levele leginkább a gyöngyvirágéra hasonlít. Illata könnyen
felismerhetővé teszi, hiszen jellegzetes fokhagyma illatot áraszt.
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.
Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin
tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan
felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut
súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító
tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású,
lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a
végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a
medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették. Rendszeres fogyasztása
számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes
gyógymódja.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló
aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő
együtt szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata
fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni
műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett
véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára
a rendszeres hagymafogyasztás.
Akut és krónikus bőrbetegségek egyik kiinduló pontja a belek
elgombásodása és a toxikus anyagok felhalmozódása. A medvehagyma
alkalmazásával szépen kitisztul a tisztátalan-, pattanásos-,
sömörös-, korpás bőr. Borogatásként a bőrön jelentkező gombás fertőzések
ellen is hatásos. Gyulladásgátló hatása miatt sebek gyógyulásában és az
égő, viszkető bőr esetében is enyhülést hozhat.
Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott
óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás
jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában.
Értékes információk a medvehagymáról Timcsi gyógynövénykertjében.
A zsurlóról és a csalánról bőséges tájékoztatót találsz az Aktív szenes herbaszappan leírásában.
Az
aktív szenes technológiákat széles körben alkalmazzák különböző toxikus
anyagok szűrésére, megkötésére (pl. gázálarcok, víz és levegőszűrők).
Az aktív szén a szappanban is képes kifejteni áldásos tisztító hatását:
képes magához vonzani a bőrben található zsírt és egyéb
szennyeződéseket, így elősegíti a bőrszövet méregtelenítését. Ezáltal a
bőr fellélegzik és könnyebben szívja be a regeneráló, frissítő
hatóanyagokat.
Extra tápláló zsiradékként a lenmagolaj is része lett a szappannak, mert hatásai összhangban vannak a gyógynövényekével. Ennek bőrre gyakorolt hatásairól olvashatsz a Mézes kecsketejes körteszappan leírásában.
A szappan összetevői: olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó-, szója-, ricinus olajok, gyógynövényfőzet (medvehagyma, csalán, zsurló), kecsketej, lúg, lenmagolaj, dióolaj, spenót, aktív szén, kakukkfű illóolaj.
Subscribe to:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése