2013. augusztus 12., hétfő
Nyár van, és tobzódunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben. Élvezet kimenni a piacra, hatalmas a választék. Ebben a melegben eszembe nem jut a főtt étel, a rengeteg lédús gyümölcs csillapítja a hőségben megcsappant étvágyat.
Az "amit megehetsz, azt kenheted is" elv alapján természetes, hogy a gyümölcsöket a szappanjaimhoz is felhasználom. Most éppen a nektarinra esett a választásom.
A nektarin nagy mennyiségben
tartalmaz káliumot és A-vitamint, szelént, boront és
még számos egyéb
ásványi anyag is megtalálható benne. Azoknál a
betegségeknél, ahol a vér tisztítására, a gyulladás megszüntetésére van szükség, kiválóan
alkalmazható. Kiváló vérnyomáscsökkentő. Az izmok működtetésében,
felfrissítésében is hasznosítható gazdag ásványtartalmának (kalcium, magnézium, kén,
szilícium) köszönhetően. Így például az öregkori reszketésben.
Gazdag
B-vitamin tartalma az emésztő- és idegrendszer karbantartására teszi
alkalmassá. Mint minden gyümölcs, így a nektarin is segíti az emésztést
A-vitamin
káliumtartalmának és savasságának köszönhetően. Tisztítja a húgyvezetékeket,
vizelethajtó.
Sűrűn alkalmazzák pattanásos
bőrre, bőrbetegségek megelőzésére. Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá
alakítja a bőrt, a száraz bőrt regenerálja. Használatával a bőr jobban ellenáll a napfénynek,
a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul.
A családos ismerősökre való tekintettel egy kis csokoládéval párosítottam, így a gyekőcök is szívesen szappanoznak, és a felnőttek bőrének is jót tesz.
A lúgot kecsketejben oldottam fel. Az összeturmixolt nektarinok levét is beleszámítottam a folyadékmennyiségbe, de a gyümölcsöt csak a pudingosodáskor kevertem a masszába. Extra táplálónak shea vaj került a szappanba, illatosításra pedig bergamott és mandarin illóolaj keverékét használtam. Ezek remekül kiegészítik a nektarint, fertőtlenítő, összehúzó, tisztító tulajdonságúak és friss illatúak.
Egyéb összetevők: olíva-, kókusz-, pálma-, napraforgó olajok, zsír. Egy picuri vas oxid por adta a rózsaszínes árnyalatot.
Subscribe to:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése